Ajurweda - zdrowie przypraw
AJURWEDA - ZDROWIE PRZYPRAW

Zdrowotne właściwości przypraw w ujęciu Ajurwedy.
Asafetida (hing)
Asafetida, w postaci zaschniętej żywicy lub sproszkowanej mąki. Jest bardzo skutecznym środkiem na trawienie i zniwelowanie wzdęć. Jej skuteczność pozwala wyleczyć z niestrawności nawet duże zwierzęta jak koń. Stosowana najlepiej w daniach z roślin strączkowych. Ma też działanie rozgrzewające i pobudza apetyt. Wspiera również zdrowie układu oddechowego.
Chili
Chili jest silnie rozgrzewające organizm i pobudza krążenie. Przyspiesza metabolizm, nie dopuszcza do zastojów przyczyniających się do zatorów, poprawia też trawienie. W niewielkich ilościach stymuluje energię i poprawia nastrój.
Curry (mieszanka)
Mieszanka curry wspomaga trawienie dzięki zawartości kurkumy, kminku i kolendry. Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, dodaje potrawom harmonii i zwiększa ich przyswajalność.
Cynamon
Cynamon działa rozgrzewająco i pobudza krążenie. Działa też antyseptycznie i orzeźwiająco. Wzmacnia i ożywia tkanki. Stosowany też jako środek napotny i czyszczący. Pomaga regulować poziom cukru we krwi i wspiera trawienie. Pomaga na kaszel i przeziębienie. Ajurweda uznaje go za przyprawę o właściwościach odmładzających.
Czarna gorczyca
Czarna gorczyca działa rozgrzewająco, poprawia metabolizm i wspiera trawienie tłustych potraw. Pobudza apetyt i wspiera drogi oddechowe. Stosowany w postaci okładów do leczenia schorzeń reumatycznych.
Czarnuszka (kalonji)
Czarnuszka wzmacnia odporność i wspiera i oczyszcza układ oddechowy. W Ajurwedzie stosowana jest przy zaburzeniach trawienia. Jej aromat i energia działają rozgrzewająco. Jest znana z właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. W Arabii stosowana jako naturalny lek na katar, poprzez rozgrzewanie jej w dłoniach i głębokim wdychaniu ustami i nosem jej wydzielających substancji.
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa uspokaja układ nerwowy i wspomaga zasypianie. Ajurweda przypisuje jej właściwości rozgrzewające. Wspiera trawienie i redukuje wzdęcia. W większych ilościach nie jest zalecana ze względu na silne działanie.
Goździki
Goździki działają silnie rozgrzewająco i przeciwbakteryjnie. W Ajurwedzie stosuje się je na wzmocnienie ognia trawiennego (agni). Wspierają zdrowie jamy ustnej i łagodzą ból zębów. Pobudzają krążenie i redukują objawy zimna w ciele. Jest świetnym środkiem antyseptycznym i czyszczącym krew.
Imbir
Imbir jest jedną z najważniejszych przypraw ajurwedyjskich, silnie rozgrzewa i wzmacnia agni. Pomaga przy nudnościach, wzdęciach i problemach trawiennych. Jest lekarstwem na kolki, niestrawność i bóle brzucha . Wspiera odporność i działa przeciwzapalnie.
Kardamon
Kardamon łagodzi problemy trawienne i redukuje nadprodukcję gazów. Orzeźwia oddech i wspiera zdrowie dróg oddechowych. Ma działanie lekko rozgrzewające, ale jednocześnie kojące. Odświeża umysł, wzmacnia serce i płuca. Jest też wiatropędny.
Kminek indyjski (jeera)
Kminek indyjski wzmacnia ogień trawienny bez przegrzewania organizmu. Pomaga przy wzdęciach i poprawia wchłanianie składników odżywczych. Jest lekarstwem na bóle i skurcze żołądka. Wspiera oczyszczanie organizmu.
Kolendra
Kolendra działa chłodząco. Wspiera trawienie, redukuje stany zapalne i łagodzi zgagę. W Ajurwedzie stosuje się ją w postaci ziaren, liści i naparów. Pomaga również usuwać nadmiar płynów z organizmu. To środek moczopędny i alkalizujący.
Koper włoski (fenkuł)
Fenkuł wspomaga trawienie i łagodzi skurcze jelit. Ma delikatne działanie chłodzące i uspokajające. Pomaga w redukcji wzdęć i działa korzystnie na oddech. Żuje się go również dla odświeżenia oddechu.
Kozieradka
Kozieradka rozgrzewa i wzmacnia organizm, wspierając odporność. Ajurweda uznaje ją za przyprawę budującą siłę (ojas). Wspiera trawienie i pracę wątroby. Pomaga także regulować poziom cukru we krwi. Nasiona kozieradki zmieszane z cukrem palmowym wzmacniają organizm kobiet po porodzie oraz pobudzają wydzielanie mleka. Stosowany jako lekarstwo na schorzenia dróg oddechowych.
Kurkuma
Kurkuma ma silne właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Wzmacnia trawienie oraz wspiera wątrobę. Poprawia krążenie i działa jak naturalny antyoksydant. Jest środkiem moczopędnym, oczyszczającym krew, pobudzającym trawienie.
Mango (suszone/amsa)
W Ajurwedzie mango w formie suszonej (amchur) działa lekko chłodząco i wspiera trawienie. Pomaga pobudzać apetyt i dodaje potrawom kwaskowatego aromatu. Wspiera również wchłanianie składników odżywczych.
Mięta
Mięta działa chłodząco i uspokajająco. Pomaga rozluźniać mięśnie gładkie jelit, usuwa nudności, zapobiega wymiotom. Łagodzi napięcie w przewodzie pokarmowym. W Ajurwedzie ceniona jest również za właściwości odświeżające i lekkie działanie przeciwzapalne.
Pieprz cayenne
Pieprz cayenne jest mocno rozgrzewający i pobudza krążenie. W Ajurwedzie stosuje się go w celu zwiększenia ognia trawiennego. Pomaga usuwać toksyny z organizmu. Oczyszcza jelito grube i gruczoły napotne. NIszczy robaki i pasożyty. Rozpuszcza skrzepy krwi. Stosowany w przeziębieniach, kaszlu i przekrwieniach.
Szafran, nazywany królem przypraw.
Szafran działa rozgrzewająco i poprawia nastrój, co w Ajurwedzie wiąże się ze wzmacnianiem ojas. Wspiera trawienie i krążenie. Pomaga redukować stres i napięcie. Jest uznawany za przyprawę odmładzającą. W żywieniu stosowany też do barwienia potraw.
Tamarind (tamarinda)
Tamarynda, ta lekko kwaśna przyprawa, działa delikatnie chłodząco i wspomaga trawienie dzięki naturalnym kwasom. Ajurweda stosuje go w celu regulacji apetytu i łagodzenia zaparć. Wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn.
Dodaj komentarz